Кокосово-портокалови кулички
Продукти (30 парчета)
30 г | масло |
70 г | пудра захар |
20 г | марципан |
2 | белтъка |
50 г | брашно |
2 с.л. | мляко |
100 г | бял шоколад |
1 с.л. | кокосови стърготини |
100 мл | сметана |
10 мл | портокалов ликьор |
кората от 1 портокал |
Приготвяне
- 1
Маслото се разбива с пудрата захар. Марципанът се нарязва на малки парченца и се прибавя постепенно към маслото и всичко се разбива за около 3 минути. Белтъците се разбиват и към тях постепенно се прибавят брашното и млякото. Готовото тесто се покрива и се оставя на студено за 30 минути.
- 2
Шоколадът се нарязва на ситно. Кокосовите стърготини се запичат без мазнина, заливат се със сметана и се оставят да поврат малко в нея. Прибавя се шоколадът, като цялата смес се бърка, докато той се разтопи. Така готовият крем се покрива и се оставя да изстине.
- 3
От тестото, с помощта на чаена лъжица, се правят 60 хапки, които се подреждат върху хартия за печене. След това хапките се дооформят с помощта на кръгла форма за курабии и се пекат около 5 минути в предварително загрята на 180 °С фурна, при пуснат вентилатор на печката.
- 4
Изстиналият сметанов крем се разбива, прибавя се портокалов ликьор и така готовата смес се разпределя с чаена лъжичка върху бисквитите, които след това се залепват две по две. Готовите "кулички" се поръсват с пудра захар и се украсяват с парченца портокалова кора.