Коледно дръвче
Продукти (20 парчета)
500 г | брашно |
1 | жълтък |
200 г | моцарела |
200 г | бекон |
2 | яйца |
250 мл | хладко мляко |
80 г | масло |
8 г | суха мая |
1 1 ч.л. | захар |
1 ч.л. | сол |
розмарин |
Приготвяне
- 1
В дълбока купа се сипват брашното, захарта, солта, маята, яйцата и розмаринът. Разбърква се, след което се добавя и затопленото прясно мляко. Разбърква се отново с дървена лъжица докато се образува тесто, което се се изважда върху набрашнена повърхност и леко се разстила с ръце.
- 2
В средата на тестото се слага маслото, което е желателно да бъде на стайна температура, за да е меко и се завива с краищата на тестото. Омесва се няколко пъти, докато тестото поеме цялото масло и се оставя да втаса 30 минути.
- 3
След като тестото е втасало, от него се оформят малки топчета и се подреждат в намазнена тава под формата на коледно дръвче. Оставят се да втасат още 30 минути. След това се намазват с жълтък и се пекат в загрята на 180°C фурна за 15-20 минути.
- 4
С помощта на ножче се издълбават дупки във всяка от изпечените питките, без да се отделят една от друга, като се внимава да не се прореже дъното. Във всяка дупка се слага парче моцарела и малко натрошен изпържен бекон. Пече се на 180°C за още 5-8 минути докато се разтопи моцарелата.