Крем карамел в карамелена кошница
Продукти (4 порции)
за крема:
3 | яйца Брей! |
1 | жълтък |
80 г | захар |
450 мл | прясно мляко |
за карамела:
100 г | захар |
30 мл | вода |
Приготвяне
- 1
Трите яйца и жълтъкът се сипват в купа заедно с 80 г захар и се разбиват с телена бъркалка. Постепенно и при постоянно бъркане се добавя прясното мляко, което трябва да бъде на стайна температура.
- 2
Захарта за карамела и 30 мл вода се слагат на загрят котлон. Бърка се докато се карамелизира, като се внимава да не прегори. Така получилият се карамел се разпределя по дъното на купичките, в които ще се пече кремът. Отгоре се сипва яйчената смес, като по желание може да се прецеди предварително, за да се получи гарантирано гладък крем карамел.
- 3
Купичките се подреждат в дълбока тава, в която се сипва вода до малко над средата на купичките и се слага да се пече в загрята на 160°C фурна за 1 час и 30 минути. Температурата не трябва да е висока и водата не трябва да кипва по време на печенето, защото крем карамелът става на шупли. При нужда, по време на печене се долива още вода в тавата.
- 4
По желание може да се приготви кошничка от карамел за декорация. За целта външната страна на купичка се намазва с малко олио или краве масло и се слага обърната надолу върху дъска. С лъжица се взема от топлия карамел и се полива върху купичката няколко пъти и в няколко посоки, така че да се получи кошничка. Оставя се за няколко минути карамелът да стегне и внимателно се отделя от купата.
- 5
Крем карамелът се поднася охладен и обърнат в чинийка, декориран с карамелената кошничка.