Кростата с праскови
Продукти (10 порции)
За тестото:
250 г | брашно |
125 г | краве маслo |
100 г | пудра захар |
2 | жълтъка |
кората от 1 лимон | |
2 с.л. | вода |
За плънката:
400 г | компот от праскови (белени) |
370 г | конфитюр от праскови |
100 г | ореховки |
1 | яйце за намазване |
Съвет
-
Сладкото от праскови леко се загрява, ако е много гъсто.
Приготвяне
- 1
Маслото и брашното се разбиват в блендер или се намачкват с ръце, докато се получат фини трохи.
- 2
Към тях се прибавят жълтъците, захарта, настърганата лимонова кора и водата, и се замесва гладко маслено тесто.
- 3
Оставя се да почине в хладилник за 30–40 минути, покрито с фолио за свежо съхранение.
- 4
После се разточва и се слага в кръгла форма, като трябва да покрие и стените. Част от тестото се запазва за оформяне на решетка. Формата се прибира в хладилник за 20–30 минути.
- 5
Ореховките се смилат. Прасковите се отцеждат от сока на компота и се нарязват на тънки резени.
- 6
Охладената основа се намазва с половината от сладкото, отгоре се разпределят начупените ореховки и върху тях ветрилообразно се подреждат резените праскови.
- 7
Намазва се с останалото сладко.
- 8
Отделеното тесто се разточва и от него се оформят ленти, които се подреждат като решетка.
- 9
Намазват се с разбито яйце. Сладкишът се пече около 50 минути в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор).