Кюфтенца в сладко-кисел сос
Продукти (4 порции)
за кюфтенцата:
400 г | свинска кайма |
2 | жълтъка |
80 г | галета |
160 г | кашкавал Брей! |
1 ч.л. | сол |
1 ч.л. | сух магданоз |
1 ч.л. | див лук |
1 ч.л. | чесън на прах |
1 ч.л. | мащерка |
за сладко-киселия сос:
80 г | кафява захар |
200 мл | телешки бульон |
10 г | царевично нишесте |
40 мл | ябълков оцет |
20 мл | соев сос |
Приготвяне
- 1
Свинската кайма се овкусява с 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сух магданоз, 1 ч.л. див лук, 1 ч.л. чесън на прах и 1 ч.л. мащерка. Добавят се двата жълтъка и галетата, и се разбърква докато каймата се смеси с всички съставки.
- 2
Кашкавалът се нарязва на кубчета. От каймата се оформят кюфтенца и в средата на всяко кюфтенце се слага по едно кубче кашкавал. Подреждат се в тава с кухненска хартия и се пекат в загрята на 180°С фурна 15-20 минути.
- 3
В купа се смесват всички съставки за сладко-киселия сос: 80 г кафява захар, 200 мл телешки бульон, 10 г царевично нишесте, 40 мл ябълков оцет и 20 мл соев сос. Разбърква се добре и сместа се сипва в загрят тиган. Добавят се и вече изпечените кюфтенца. Разбърква се, така че кюфтенцата да се покрият със соса. Готви се при постоянно бъркане докато сосът заври и се сгъсти, а кюфтенцата се глазират.
- 4
Кюфтенцата се сервират поръсени с магданоз и гарнитура от картофено пюре или друга, по желание.