Кюфтенца в тиква за Хелоуин
Продукти (6 порции)
250 г | кайма |
300 г | брашно |
200 г | меко масло |
100 мл | вода |
1 | жълтък |
1 глава | лук |
сол | |
1 ч.л. | черен пипер |
1 ч.л. | чубрица |
маслиново масло K-Classic |
Приготвяне
- 1
Каймата се омесва с наситнения лук, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. чубрица. От сместа се оформят малки кюфтенца. Слагат се в загрят тиган, намазнен с 1 с.л. маслиново масло и се пържат по 2-3 минути от всяка страна до златист загар и пълна готовност на месото.
- 2
Брашното се сипва в купа. Към него се прибавят 1 ч.л. сол и маслото, нарязано на кубчета. Намачква се с ръце докато брашното и маслото се смесят и се получат трохи. Добавя се водата, разбърква се отново с ръце и се меси докато се получи гладко тесто.
- 3
Разточва се на половин сантиметър дебелина и с помощта на ринг се изрязват кръгчета. В средата на всяко кръгче се слага по едно кюфтенце и се увива с тестото.
- 4
Всяко топче се връзва с конопен конец така, че да придобие форма на тиква. Готовите тикви се подреждат в тава, покрита с кухненска хартия и се намазват с разбит жълтък. Пекат се в загрята на 180°C фурна 25-30 минути.
- 5
След като изстинат, конопеният конец се премахва и кюфтенцата-тикви са готови за сервиране.