Кюфтета с маслини в доматен сос
Продукти (3 порции)
500 г | смляно телешко месо |
100 г | зелени маслини (без костилки) |
100 мл | прясно мляко |
3 филии | хляб |
1 /4 | връзка магданоз |
1 /2 глава | лук |
1 скилидка | чесън |
1 | яйце |
сол и черен пипер на вкус |
За соса:
200 мл | бяло вино |
50 мл | маслиново масло |
50 г | черни маслини (без костилки) |
1 консерва | домати на кубчета |
4 скилидки | чесън |
1 | малък морков |
1 /2 глава | лук |
4 стръка | мащерка |
1 стрък | розмарин |
1 ч.л. | захар |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Хлябът се накисва в млякото.
- 2
Лукът и чесънът се нарязват наситно и се смесват със смляното месо, отцедения хляб, яйцето, сол, черен пипер и накълцания магданоз.
- 3
Каймата се омесва добре и се прибавят маслините. Разбърква се.
- 4
Оформят се кюфтета, като се внимава маслините да са покрити от кайма. Подреждат се в намазнена тава и се пекат 10 – 15 минути в загрята на 200° С фурна, с вентилатор.
- 5
Лукът, морковът и чесънът за соса се режат наситно и се запържват в маслиново масло. Налива се виното и се готви, докато се редуцира наполовина.
- 6
Прибавят се доматите и накълцаните мащерка и розмарин. Овкусява се със сол, захар и черен пипер, прибавят се и нарязаните наедро маслини. Готви се 10 – 15 минути.
- 7
Кюфтетата се слагат в соса и се готви още 1 – 2 минути. Поднасят се с накълцан магданоз.