Кюфтета по чирпански
Продукти (4 порции)
за кюфтетата:
500 г | кайма смес |
50 г | бисерен ориз |
1 глава | лук |
1 /4 връзка | магданоз |
1 щипка | кимион |
1 щипка | чубрица |
черен пипер на вкус | |
брашно за овалване |
за соса:
500 г картофи | |
2 глави лук | |
4 скилидки чесън | |
1 стрък селари | |
2 моркова | |
2 печени чушки | |
200 г домати от консерва (белени) | |
1,2 л телешки бульон | |
2 с. л. доматен концентрат | |
2 с. л. брашно | |
50 мл олио | |
2 с. л. червен пипер | |
1 връзка магданоз | |
1 дафинов лист | |
1 ч. л. розов пипер | |
1 с. л. захар | |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Лукът и магданозът се нарязват на ситно. Оризът се измива. В купа се смесват каймата и всички продукти за кюфтетата, без брашното. След това се оформят кюфтета, които се овалват в брашното.
- 2
Телешкият бульон се кипва. Слагат се дръжките от магданоза (завързани с конец, за да се извадят по-лесно), розовият пипер, дафиновият лист и сол на вкус. Добавят се почистените и нарязани на кубчета моркови и картофи. Пускат се и кюфтетата.
- 3
Лукът, чесънът, селърито и чушките се нарязват на ситно. В тиган се загрява олиото и в него се запържват зеленчуците.
- 4
Когато омекнат, се добавят брашното и червеният пипер, запържва се закратко. Слага се доматеният концентрат. Наливат се пасираните домати от консерва и малко от бульона, за да се размие брашното. Магданозът и дафиновите листа се изваждат.
- 5
Разбърква се и след като кипне тази смес се изсипва към кюфтетата. Оставя се да къкри до готовност. Накрая се слага захарта.
- 6
Ястието се сервира със ситно нарязан магданоз.