Лазаня пай
Продукти (6 порции)
кори за лазаня | |
кашкавал | |
50 г | краве маслo |
50 г | брашно |
1 л | прясно мляко |
400 г | мляно телешко месо |
100 г | доматено пюре |
200 мл | готварска сметана |
1 глава | лук |
30 мл | червено вино |
маслиново масло K-Classic | |
1 ч.л. | черен пипер |
1 ч.л. | сол |
1 ч.л. | захар |
1 ч.л. | риган |
Приготвяне
- 1
В загрят тиган се сипва 1 с.л. маслиново масло K-Classic и нарязаният на ситно лук. Разбърква се и се задушава 2-3 минути, докато лукът омекне. Добавя се мляното телешко месо и се разбърква добре, така че да не останат големи буци месо. Готви се 3-4 минути, след което се прибавя доматеното пюре, готварската сметана и виното. Овкусява се с 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. риган. Разбърква се добре, похлупва се с капак и се готви още 5-6 минути докато течността почти напълно се изпари.
- 2
Корите за лазаня се сваряват според инструкциите на опаковката и се оставят леко да изстинат. Взима се една кора и върху нея се слага 1 с.л. от плънката. Разпределя се равномерно по средата на кората. Поръсва се с настърган кашкавал и се завива на руло по дължината на кората. Останалите кори се намазват по същия начин с плънката и се поръсват с кашкавал. Първата (завита на руло) кора се взема, поставя се в началото на втора кора и заедно се навиват на руло (така, че първата завита кора да остане по средата на втората).
- 3
Така полученото руло се поставя в началото на трета кора и се завива отново, заедно с нея. Процесът се повтаря докато се навият всички кори. Накрая би трябвало да се получи голямо руло с диаметър около 15-20 сантиметра. Рулото се поставя в кръгла тава и се оставя настрана докато се приготви сосът бешамел.
- 4
В дълбок тиган или тенджера се слагат 50 г масло. След като се разтопи напълно се добавят 50 г брашно и се разбърква докато се абсорбира цялото масло. Добавя се прясното мляко. Готви се около 5-6 минути при постоянно бъркане с телена бъркалка, докато сосът се сгъсти.
- 5
Бешамелът се сипва върху лазаня рулото и се поръсва с настърган кашкавал. Пече се в предварително загрята на 180°C фурна 40 минути. По желание, лазанята може да се сервира поръсена с магданоз.