Лазаня на рула с тиквички и сирена
Продукти (6 порции)
300 г | кори за лазаня |
5 | тиквички |
250 г | сирене Рикота |
250 г | моцарела |
100 г | пармезан |
80 г | синьо сирене |
1 | яйце |
2 с.л. | маслиново масло |
1 скилидка | чесън |
сол и черен пипер на вкус |
за соса:
2 скилидки | чесън |
600 г | домати на кубчета (от консерва) |
20 мл | маслиново масло |
1 ч.л. | босилек |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Чесънът за соса се наситнява и се запържва в сгорещеното маслиново масло. Прибавят се доматите, посолява се и се поръсва с босилека. Готви се около 10 минути и се дърпа от огъня.
- 2
Тиквичките се режат на ленти, посоляват се и се намазват с маслиново масло. Подреждат се в тави и се пекат в загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор) до готовност.
- 3
Корите за лазанята се варят в подсолена вода, докато леко омекнат. След това се потапят в студена вода, за да спре процесът на готвене и се отцеждат.
- 4
Пармезанът и моцарелата се настъргват. Част от тях се заделя, а останалата част се смесва с рикотата, натрошеното синьо сирене, стрития на паста чесън, яйцето, сол и черен пипер на вкус.
- 5
Корите за лазаня се режат на две по дължина. Върху всяка се поставят ленти тиквичка и плънка. Завиват се рулца. С част от соса се маже дъното на тава. Рулцата се подреждат в тавата, плътно едно до друго, с отвора нагоре. Мажат се с останалия сос и се поръсват със заделените сирена.
- 6
Налива се около един пръст вода и лазанята се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор).