Лимонена пъстърва със салата от краставици и уасаби
Продукти (4 порции)
4 | почистени пъстърви |
5 | лайма |
4 скилидки | чесън |
2 глави | червен лук |
1 /2 връзка | магданоз |
1 /2 връзка | кориандър |
1 | краставица |
160 г | замразен грах |
2 ч.л. | мед |
2 ч.л. | сусамово олио |
1 с.л. | уасаби |
сол |
Съвет
-
По време на печенето пъстървата може да се маже с маслиново масло.
Приготвяне
- 1
Барбекюто се загрява. Пъстървите се измиват и подсушават добре. Кората от един лайм се настъргва, сокът му се изцежда, а остатъкът се нарязва на парчета. Останалите лаймове се нарязват, всеки на по 8 филийки.
- 2
Чесънът и лукът се обелват. Чесънът се смачква, а лукът се разполовява и нарязва на тънки шайби. Подправките се измиват, подсушават, а листата се накъсват. Пъстървите се пълнят с парченца лайм, скилидките чесън, половината от шайбите лук и половината от подправките. Увиват се с дебел конец и от всяка страна се захващат по четири резена лайм.
- 3
Краставицата се обелва и с помощта на белачката се нарязва на тънки ленти. Грахът се бланшира във вряла подсолена вода за 2 минути, отцежда се и се оставя настрана, за да изстине напълно. Останалите подправки се нарязват на ситно и се смесват с останалия лук, лентите краставица и граха.
- 4
Пълнените пъстърви се осоляват и се пекат по 8-10 минути от всяка страна. Сокът от лайм, кората, медът, сусамовото масло и уасабито се смесват и разбъркват добре. С готовия дресинг се овкусява салатата. Конецът се маха от пъстървата и се сервира със салатата от краставици и уасаби.