Лимоново сорбе
Продукти (4 порции)
1 ч. ч. | захар |
4 | лимона |
листенца мента за декорация |
Приготвяне
- 1
В малка дълбока тенджера се кипват 1 1/2 ч. ч. вода, сипва се захарта и се оставя да ври, докато се разтвори.
- 2
Изцежда се сокът от лимоните, а кората на половината от тях се настъргва, така че да се получат 5-6 с. л. Останалите половинки лимон се запазват. Настърганата кора се поставя във врящия захарен сироп и се вари 2 минути. Оттегля се от котлона и се оставя да изстине.
- 3
В купа се натрошават 15 кубчета лед, сипват се лимоновият сок и изстуденият захарен сироп и се разбърква. Сместа се налива в подходящ съд и се поставя във фризер за 4-5 часа, като през 30-40 минути се разбърква.
- 4
Сервира се, като отделените половинки лимон се охлаждат за около 1 час във фризер и във всяка от тях се поставя с помощта на лъжица за сладолед по една топка от лимоновото сорбе. Украсява се с листенца мента.