Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Меден кейк

До 60 минути
Начинаещи
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (12 парчета)

500 г брашно (ръжено и бяло)
500 г пчелен мед
3 яйца
230 г заквасена сметана
100 г захар
60 г краве масло
1 ч. л. сода
кората от 1 портокал
1 /2 ч. л. канела
1 /2 ч. л. звезден анасон
1 /4 ч. л. сух джинджифил
1 щипка карамфил
1 шушулка ванилия
50 г орехи
масло за намазване на формата

Съвет

  • Добре е кейкът да се охлади за 1 нощ преди да се поднесе.


Приготвяне

    1

Медът се загрява в касерола на много слаб огън, докато стане с карамелен цвят (за около 10 минути).

    2

Жълтъците се разбиват в купа със захарта. Налива се медът, слагат се подправките (без ванилията) и настърганата портокалова кора. Маслото се разтопява и се прибавя към сместа. Разбива се отново.

    3

Содата се гаси със заквасената сметана и заедно с брашното, ванилията и натрошените орехи се сипват при останалите продукти.

    4

Белтъците се разбиват, докато станат на сняг и се прибавят към тестото. Разбърква се добре с бъркалка.

    5

Формата за печене се намазва с масло и в нея се изсипва медената смес.

    6

Кейкът се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за 35–40 минути.