Минипици със спанак и пъдпъдъчи яйца
Продукти (10 порции)
за тестото:
2 ч.ч. | брашно |
1 ч. л. | суха мая |
3 /4 ч.ч. | хладка вода |
1 с. л. | зехтин |
1 щипка | сол |
за плънката:
500 г | пресен спанак |
200 г | сирене Пекорино |
10 | пъдпъдъчи яйца |
2 с. л. | зехтин |
1 /2 с. л. | сумак |
черен пипер на вкус | |
зехтин за намазване |
Съвет
-
Сумак е типична подправка от арабската кухня. Представлява смлени плодове на див храст, растящ в средиземноморските области и части на Средния изток. Зърната са малки, черно-кафяви на цвят. След като се изсуши и смели, сумакът добива пурпурночервен цвят. На вкус е кисел и леко стипчив.
Приготвяне
- 1
Маята се разтваря във водата и се добавя зехтина. Изсипва се при смесените брашно и сол. Замесва се гладко тесто. Слага се в намазана със зехтин купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
- 2
Когато е готово, се разточва и с помощта на ринг се изрязват основите за пиците. Прехвърлят се в тава с незалепващо покритие и се поръсват с брашно, през цедка. Оставят се да втасат за 10-15 минути.
- 3
Спанакът се почиства и се измива. Сотира се за кратко в зехтина. Оставя се да се охлади и се отцежда от течността, през цедка.
- 4
Върху пицата се поръсва настъргано пекориното и отгоре се слага от спанака. Поръсва се със сумак и черен пипер и се пече в заг ята на 200°С фурна за 7-8 минути.
- 5
Изваждат се и върху всяка се счупва по едно яйце.
- 6
Запичат се за още 2-3 минути, докато яйцата се забулят. Когато се извадят, се намазват с малко зехтин по краищата.