Мусака със зеле
Продукти (4 порции)
1 кг | зеле |
300-400 г | домати (от консерва) |
500 г | кайма |
70 мл | олио |
1 глава | лук |
50 г | ориз |
4-5 стръка | магданоз |
1 ч. л. | сол |
за заливката:
200-250 мл | прясно мляко |
30 г | краве масло |
1 | яйце |
1 с. л. | брашно |
сол и черен пипер на вкус | |
кашкавал за поръсване |
Приготвяне
- 1
В тенджера се загряват 50 мл от олиото. Слага се част от нарязаното на ситни ивици зеле, разбърква се и се пържи около минута. Добавя се останалото зеле, запържва се за още 1–2 минути, похлупва се и се оставя да се задуши 10–15 минути на слаб огън, докато зелето намали обема си наполовина.
- 2
Нарязаният на ситно лук се запържва в останалото олио за 2–3 минути. Сипва се оризът и се пържи още 2–3 минути. Доматите се пасират, сипват се при лука и ориза, и всичко се разбърква. Посолява се и се задушава, докато остане на мазнина.
- 3
Прибавя се каймата и без да се пържи (тиганът се оттегля от огъня), се намачква добре, за да стане на трохи, като се овкусява с наситнения магданоз.
- 4
В тава се смесват зелето и каймата и се разбъркват добре. Ястието се пече 20–30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- 5
Маслото за заливката се разтопява, слага се брашното и се запържва за минута. Разрежда се със студеното прясно мляко, разбърква се, овкусява се със сол и черен пипер и се оттегля от огъня.
- 6
Горещата млечно-брашнена смес се сипва на тънка струя в купа с разбитото яйце, като се бърка непрекъснато, до хомогенизиране.
- 7
Приготвената заливка се разпределя върху запечената мусака, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече на 180 градуса още 10–15 минути, до зачервяване.