Мусака от спанак със сирене и картофи
Продукти (4 порции)
800 г | спанак |
1 глава | лук |
60 мл | олио |
125 г | сирене |
100 г | кашкавал |
400 г | картофи |
2 с. л. | брашно |
2 к. ч. | прясно мляко |
2 | яйца |
1 /2 връзка | магданоз |
сол на вкус | |
мазнина за тавата |
Приготвяне
- 1
Лукът се наситнява и се задушава в 20 мл от олиото. Спанакът се нарязва на ивици и се прибавя към лука. Задушава се до омекване. Прибавят се предварително натрошеното сирене, наситненият магданоз и сол, разбърква се и се оставя на слаб огън.
- 2
Картофите се обелват, нарязват се на филийки и се запържват за кратко в още 20 мл от останалото олио.
- 3
Брашното се запържва в останалата мазнина и след това при непрекъснато бъркане се прибавят прясното мляко и яйцата. Две трети от този сос се прибавя към спанака.
- 4
В намазнена тава се подреждат ред картофи, ред спаначена смес и така докато свършат продуктите, като се завършва с картофи.
- 5
Ястието се пече във фурна на 180-200°С до полуготовност, залива се с останалия сос, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече до зачервяване.