Обреден хляб
Продукти (10 порции)
700 г | брашно |
500 г | кисело мляко |
3 с. л. | олио |
1 с. л. | сол |
1 щипка | захар |
1 ч. л. | сода |
сусам и мак за поръсване |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява. Содата се гаси в част от киселото мляко, докато шупне.
- 2
Към брашното се прибавят содата с млякото, солта, захарта и олиото. Всичко се разбърква много добре.
- 3
Прибавя се и останалото мляко, добре разбито и се омесва. Тестото се удря 30-40 пъти в плота. Трябва да е гладко и средно твърдо. Оставя се да почине за 15 минути.
- 4
От тестото се отделя една топка, от нея се оформят орнаменти, с които се украсява питата.
- 5
Хлябът се поръсва с мак. Орнаментите се намазват с вода, за да могат да се залепят по-лесно. Украсата се поръсва със сусам.
- 6
Питата се слага в намазана с олио тава. Пече се в загрята на 190°С фурна за около 50 минути (във фурната трябва да има втора тава с вода).