Октопод в доматен сос
Продукти (4 порции)
1,5 кг | пипала от октопод (замразени) |
1 | портокал |
1 | лимон |
250 мл | кока-кола |
за запържване на октопода:
80 мл | маслиново масло |
1 скилидка | чесън |
1 | лимон |
1 с.л. | риган |
сол и черен пипер на вкус |
за доматения сос:
800 г | домати на кубчета (от консерва) |
1 глава | лук |
1 скилидка | чесън |
2 стръка | целина |
3 филета | аншоа |
1 с.л. | каперси |
50 мл | маслиново масло |
1 /2 ч.л. | захар |
сол и черен пипер на вкус | |
1 /2 връзка | пресен босилек |
Приготвяне
- 1
В голяма тенджера се налива студена вода. Прибавят се колата, разполовените и изцедени портокал и лимон, както и сокът им. Пипалата на октопода се поставят в тенджерата и се вари до готовност. Далиса се сварили добре, лесно се проверява като се прокара шишче през тях.
- 2
Лукът, чесънът и целината се обелват и нарязват на ситно, след което се запържват в маслиново масло. Прибавят се аншоата и каперсите, сипват се доматите, поръсва се захарта и сосът се оставя на слаб огън за около 20 минути. Овкусява се със сол и черен пипер.
- 3
Пипалата на октопода се разрязват на три и се подсушават с кухненска хартия. Пържат се до златисто в маслиново масло. Овкусяват се със сол, черен пипер, риган, наситнен чесън и сокът от лимона.
- 4
В чинии се поставя от доматения сос, отгоре се подреждат парчета октопод. Гарнира се с накъсани листа пресен босилек и се сервира.