Ориенталска салата с булгур и нар
Продукти (4 порции)
150 г | булгур |
200 г | чери домата |
200 г | едамаме |
1 | краставица |
1 | морков |
1 | връзка кориандър |
1 | връзка мента |
1 | връзка магданоз |
80 г | орехови ядки |
100 г | нар |
1 | щипка канела или рас ел ханут |
3 с.л. | орехово масло |
1 с.л. | балсамов оцет |
1 ч.л. | средно люта горчица |
0.5 ч.л. | сироп от агаве |
0.5 ч.л. | билкова сол |
100 г | рукола |
черен пипер |
Приготвяне
- 1
Булгурът се измива в ситна цедка, сварява се според указанията на пакета и се оставя да изстине.
- 2
Доматите се измиват и разполовяват. Всяка шушулка едамаме се нарязва диагонално на три части и се бланшира в тенджера в 1 сантиметър вряща вода за около 3 минути при затворен капак.
- 3
Краставицата се измива, обелва, семките се отстраняват и се рендосва на едро. Измитите кориандър, ментат и магданоз се подсушават и нарязват на ситно.
- 4
Ореховите ядки се нарязват на едро. Смесват се с булгура, семената от нар, зеленчуците, билките и ядките в голяма купа. Подправят се с рас ел ханут или канела.
- 5
За дресинга се смесват олиото, оцетът, горчицата, сиропът от агаве, билковата сол и 3 супени лъжици вода. Салатата се залива с дресинга. Руколата се измива, нарязва и се добавя в салата. Подправя се с билкова сол и черен пипер.