Паеля
Продукти (2 порции)
300 г | ориз Балдо |
250 г | пилешки пържоли от бут |
10 бр. | тигрови скариди |
200 г | черни миди |
100 г | чоризо |
100 г | пушен бекон (нарязан) |
1 | глава лук (голяма) |
1 /2 | червена камба |
1 /2 | зелена чушка |
1 | домат |
4 скилидки | чесън |
120 мл | зехтин |
600 мл | пилешки бульон |
100 мл | бяло вино |
1 | люта червена чушка (суха) |
1 стрък | розмарин |
6 стръка | пресен магданоз |
1 ч. л. | куркума |
1 ч. л. | червен пипер |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Месото се нарязва на едро и се запържва за кратко в част от зехтина. След това се изважда в чиния.
- 2
Лукът, чушките и 3 скилидки от чесъна се почистват и се нарязват. Запържват се в същия тиган, като се добавя и розмаринът.
- 3
Чоризото се нарязва на ленти и заедно с бекона се добавя към зеленчуците.
- 4
Когато се запържат, се слага оризът и се бърка, докато стане стъклен. Овкусява се с червен пипер и куркума и се деглазира с виното.
- 5
След като виното се изпари се сипва пилешкият бульон. Mесото се връща в съда.
- 6
Мидите се измиват и се слагат между парчетата месо. Посолява се и се поръсва с черен пипер.
- 7
Съдът се похлупва и се оставя оризът да поеме течността. Добавя се нарязаната на ситно люта чушка.
- 8
Скаридите се почистват (главите се оставят) и заедно с отаналата скилидка чесън, нарязана на ситно, се запържват в другата част от зехтина.
- 9
Посоляват се и се слагат в съда при останалите продукти, заедно с мазнината, в която са пържени.
- 10
Доматът се почиства от семките и месестата част се нарязва на дребни кубчета. Магданозът се наситнява. Когато паелята е готова, се поръсват върху ястието.