Пай Паскуалина
Продукти (10 порции)
6 | точени кори |
400 г | сирене Рикота |
200 г | спанак |
100 г | сирене Пекорино |
100 г | краве маслo |
2 връзки | пресен лук |
1 връзка | киселец |
6 | жълтъка |
2 | яйца |
1 щипка | индийско орехче |
сол и черен пипер на вкус |
Съвет
-
Ако е необходимо, притиснете запържените спанак, лук и киселец в цедка, за да се отцеди излишната вода и да не оводни плънката.
Приготвяне
- 1
Спанакът, пресният лук и киселецът се измиват, почистват се и се накълцват. След това се запържват в около 40 г сгорещено масло, докато омекнат. Охлаждат се леко.
- 2
Пекориното се настъргва и смесва с рикотата и 2 яйца. Сместа се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче. Прибавят се спанакът, киселецът и лукът и се разбърква.
- 3
Останалото масло се разтопява. Точените кори се мажат с разтопено масло. Подреждат се три по три една върху друга и се оформя кръст.
- 4
Слагат се в кръгла форма за пай, като краищата им трябва да стърчат навън. Плънката се изсипва върху корите. В нея се правят 6 гнезда. Във всяко се слага по един жълтък.
- 5
Стърчащите краища на корите се прегъват навътре и се мажат с масло.
- 6
Паят се пече в загрята на 180 °С фурна, с вентилатор, до готовност – около 40 минути.