Пай с пилешко и пушено сирене
Продукти (4 порции)
за тестото:
350 г | брашно |
200 г | кисело мляко |
1 с. л. | сода за хляб |
1 с. л. | краве масло |
2 | яйца |
200 г | кашкавал |
мазнина за тавата |
за плънката:
450 г | пилешко филе |
300 г | кисели краставички |
300 г | пушено сирене |
4-5 стръка | магданоз |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
От брашното и разбитата в киселото мляко сода се замесва тесто. Добавя се разтопеното масло и се оформя топка. Разточва се и се разстила на дъното и по стените на намазнен съд, а тестото, което остава извън тавата, не се изрязва, а се оставя.
- 2
Пилешкото се нарязва на жулиен и се смесва в купа с нарязаните на кубчета краставички, наситненото пушено сирене, сол на вкус и магданоза, нарязан на ситно. Плънката се разпределя върху пая и той се покрива със стърчащите от тавата краища. Намазва се с разбитите яйца.
- 3
Паят се пече 25 минути в предварително сгорещената до 190°С фурна. Малко преди да се извади от фурната, се поръсва с настъргания кашкавал и се пече още 5 минути до златисто.