Пай с ягоди
Продукти (8 порции)
за тестото:
3 ч. ч. | брашно |
8 с. л. | прясно мляко |
2 /3 ч. ч. | олио |
1 ч. л. | сол |
за плънката:
800 г | големи ягоди |
1 /4 ч. ч. | захар |
1 /3 ч. ч. | брашно |
1 /4 ч. л. | индийско орехче |
1 /4 ч. л. | канела |
за намазване:
2 с. л. | захар |
1 с. л. | краве масло |
1 с. л. | прясно мляко |
Приготвяне
- 1
Продуктите за тестото се смесват и се замесва тесто. Разделя се на 2 топки и всяка се разточва между два листа пергаментова хартия, на тънка кора (за да не се залепи за плота). Желателно е плотът да бъде навлажнен, за да не се хлъзга хартията.
- 2
Ягодите се почистват и се разполовяват. Смесват се с останалите продукти за плънката и се разбъркват внимателно.
- 3
Едната кора се слага на дъното на форма за тарт с диаметър 26 см, като тестото трябва да излиза от съда.
- 4
Отгоре се изсипва плънката и след това се покрива с другото тесто. Двете кори се залепват една за друга, като се притискат с лъжица.
- 5
В средата на горната кора се прави отвор, за да излиза парата при печенето.
- 6
Намазва се със смесените мляко и разтопено масло и се поръсва със захарта. Пече се в загрята на 200°С фурна за 50 минути. Ако ръбовете започнат да прегарят, се завива с алуминиево фолио. Когато паят е готов, се изважда от фурната и се оставя да престои един час, за да се охлади. После се нарязва и се поднася.