Панирано суши със скариди
Продукти (36 парчета)
125 г | ориз за суши |
1 ч.л. | оризов оцет |
1 ч.л. | оризово вино |
1 /2 ч.л. | захар |
100 г | дребни скариди |
3 листа | нори |
1 ч.л. | уасаби |
140 г | брашно |
4 с.л. | соев сос |
4 с.л. | сладко-кисел сос |
30 г | кълнове |
сол | |
мазнина за пържене | |
бамбукова подложка |
Приготвяне
- 1
Оризът се вари в подсолена вода около 30 минути, отцежда се и се разстила в голяма купа, където се оставя да изстине 10 минути. Забърква се смес от оцета, виното, захарта и 1 щипка сол и се излива върху ориза. Всичко се разбърква внимателно и оризът се разделя на шест порции. Скаридите се измиват, подсушават и, ако не са твърде дребни, се нарязват на кубчета. Листовете нори се режат през средата.
- 2
Половин листo нори се поставя върху бамбуковата подложка. Върху него се разпределя една порция ориз, като една ивица от листото трябва да остане празна. В средата оризът се притиска с ръце така, че по дължината на листа нори да се образува кладенче, в което се намазва 1/6 от уасабито и се разпределя 1/6 от скаридите. Сушито се навива с помощта на подложката. Цялата процедура се повтаря още пет пъти, като всяка ролка се нарязва на шест парчета суши.
- 3
Брашното се пресява и към него се прибавя 1/2 ч.л. сол. Сместа се изсипва в 200 мл леденостудена вода и се разбърква. С помощта на вилица всяко парче суши се потапя в тестото, след което се пържи 2-3 минути в много гореща мазнина. Още горещо сушито се разпределя в чинии, гарнира се със соев сос, сладко-кисел сос и кълнове и се сервира.