Пармиджана
Продукти (6 порции)
600 г | патладжани |
500 г | домати |
500 г | сирене Моцарела |
200 г | сирене Пармезан |
200 мл | олио |
1 връзка | пресен босилек |
брашно за овалване | |
сол на вкус |
за доматения сос:
600 г | домати (на кубчета от консерва) |
300 г | лук |
300 г | червени чушки |
40 г | чесън |
2 | яйца |
2 с. л. | зехтин |
5 г | захар |
сол на вкус |
Съвет
-
Когато оваляте патладжаните в брашно, е добре да ги оставите за малко, за да се овлажни брашното. Така при пърженето мазнината няма да изгори бързо.
Приготвяне
- 1
Патладжаните се нарязват на шайби, осоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок.
- 2
Овалват се в брашно и се изпържват до златисто в сгорещеното олио.
- 3
Доматеният сос се приготвя, като в сгорещения зехтин се запържват лукът и чесънът, нарязани на ситно, и се прибавят наситнените печени чушки.
- 4
Добавят се пасираните домати, посолява се, слага се захарта и се оставя да къкри на слаб огън 10 минути.
- 5
Тавата за печене се намазва с малко от доматения сос, а останалият се оставя да изстине. Подреждат се шайбите изпържени патладжани. Върху тях се слагат шайби пресни домати, отгоре шайби моцарела и се поръсва с настърган пармезан и накъсан пресен босилек. Отново се редят патладжани, домати, моцарела, пармезан и босилек.
- 6
Към охладения доматен сос се прибавят двете яйца, леко разбити, и ястието се залива със сместа.
- 7
Поръсва се с настърган пармезан и се пече на 180°С 20 минути.