Пастицио
Продукти (4 порции)
1 пакет | дебели макарони |
1 с. л. | олио |
60 г | краве масло |
100 г | кашкавал |
2 с. л. | галета |
краве масло за тавата | |
сол и черен пипер на вкус |
за плънката:
500 г | телешка кайма |
1 глава | лук |
2 с. л. | зехтин |
3-4 | домата |
1 с. л. | доматено пюре |
1 /2 ч. л. | захар |
4-5 стръка | магданоз |
1 | яйце |
100 г | кашкавал |
сол и черен пипер на вкус |
за соса Бешамел:
100 г | краве масло |
100 г | брашно |
1 л | прясно мляко |
2 | яйца |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Лукът се настъргва и се запържва за кратко в сгорещения зехтин. Към него се прибавя каймата и се запържва при непрекъснато бъркане. Добавят се настърганите домати, пюрето, захарта, магданозът, нарязан на ситно, сол и черен пипер и сместа се задушава на слаб огън, докато водата изври. След като изстине, към нея се прибавят яйцето и настърганият кашкавал.
- 2
Макароните се сваряват в подсолена вода с олиото. Отцеждат се и се изплакват със студена вода. Към тях се прибавят маслото и настърганият кашкавал.
- 3
Маслото за соса Бешамел се загява в тиган, прибавя се брашното и се запържва, като се бърка непрекъснато. Посолява се и се налива затопленото прясно мляко. Оставя се на котлона, докато се сгъсти и се прибавят яйцата.
- 4
Дъното на тава се намазва с масло и се поръсва с галетата. Половината от макароните се изсипват в тавата, върху тях се разпределя плънката и отгоре – останалите макарони. Залива се със соса и се пече 25 минути в предварително заг ята до 180°С фурна. Ястието се сервира топло.