Патешки гърди с кнедли от сладък картоф
Продукти (4 порции)
3 | мандарини |
800 г | сладки картофи |
4 с.л. | меко краве масло |
220 г | пшенично брашно |
120 г | царевично нишесте |
2 бр. | шалот |
440 г | патешко филе, приготвено по метода Су Вид |
2 ч.л. | доматено пюре |
100 мл | червено вино |
200 мл | пилешки бульон |
2 с.л. | мармалад от мандарини |
прясно смлян черен пипер | |
сол | |
1 щипка | смляно индийско орехче |
1 /2 ч.л. | канела |
1 /2 ч.л. | кайенски пипер |
Приготвяне
- 1
Фурната се загрява на 180°C (ако е с вентилатор и на 200° C при горно и долно печене).
- 2
Мандарините се нарязват и филетират. Сладките картофи се измиват, разрязват се на две по дължина, посоляват се и се пекат в тава, покрита с хартия за печене, за около 30 минути. След това се оставят да се охладят леко, с помощта на лъжица се отстранява ципата им и се намачкват добре. Готовото пюре се овкусява с индийско орехче, канела, лют червен пипер и 2 супени лъжици краве масло.
- 3
Брашното и царевичното нишесте се смесват и постепенно се прибавят към пюрето от сладък картоф. От сместа се оформят топчета с големина на орех, след което, върху набрашнена повърхност, от всяко едно се оформя цилиндърче. Готовата паста от сладък картоф се вари в подсолена вода 5 до 7 минути, отцежда се и се изплаква със студена вода. Шалотът се обелва и нарязва на едро.
- 4
Патешките гърди се изваждат от торбичката и по кожата се правят разрези, така че да се получат ромбове. Месото се запържва откъм кожата, в незалепващ тиган без мазнина за 3-4 минути, обръща се и за запържва за още 1-2 минути, след което се вади от тигана.
- 5
Шалотът се задушава в тигана, в който се е пържило патешкото. Добавя се доматеното пюре. Деглазира се с червено вино, след което се прибавя и пилешкият бульон, редуцира се до желаната консистенция, прибавя се мармаладът, и се овкусява със сол и черен пипер. Останалото масло се разтопява в загрят тиган и в него се запържва пастата от сладък картоф. Добавят се филетата от мандарини и пастата се разбърква с тях. Патешките гърди се затоплят и се поднасят с пастата и мандарините.