Пате от пилешки дробчета със сотирани ябълки
Продукти (8 порции)
1 кг | пилешки дробчета |
280 г | бекон |
300 г | лук |
3 скилидки | чесън |
200 мл | амарето |
50 мл | олио |
пера див лук за украса | |
сол и черен пипер на вкус |
за брускетите:
5 | филии черен хляб за тостер |
сол и зехтин на вкус |
за сотираните ябълки:
500 г | сладки ябълки |
100 г | захар |
2 с. л. | краве масло |
100 мл | пастис |
Приготвяне
- 1
Лукът и чесънът се почистват и се наситняват. Запържват се за 2-3 минути в олиото. Беконът се нарязва на кубчета и се добавя в тенджерата.
- 2
Слагат се дробчетата, запържват се за 5-6 минути, налива се амаретото и се разбърква. Оставя се да къкри до омекване на всички продукти. След това се пасира, докато се получи гладък пастет и се овкусява със сол и черен пипер. Оставя се да изстине.
- 3
Филиите се разрязват надлъжно, за да станат още по-тънки и се изрязват триъгълници, които се подреждат в тава, посоляват се и се поръсват със зехтин. Пекат се в загрята на 160°С фурна до зачервяване.
- 4
Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на кубчета.
- 5
Маслото се загрява в тиган, ябълките се запържат и се поръсват със захарта, за да се карамелизират леко. Налива се пастиса и се фламбира.
- 6
В чиния се прави канапе от ябълки и върху тях с помощта на ринг се слага пастетът. Гарнира се с брускетите и се украсява с пера див лук.