Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Печена целина, пълнена с бадеми, просо и спанак

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (4 порции)

1 глава целина (около 1,2 кг)
1 опаковка биотофу K-take it veggie 2x175 г
500 г спанак на листа (замразен)
50 мл биопродукт за готвене K-take it veggie
3 с.л. червени боровинки
300 мл зеленчуков бульон
2 скилидки чесън
2 ч.л. горчица
2 глави лук
50 г бадеми
120 г просо
бял винен оцет
2 с.л. слънчогледово олио
2 стръка розмарин
черен пипер на вкус
2 сол
индийско орехче на вкус
1 с.л. сладък червен пипер

Съвет

  • По желание печената целина може да се сервира с гарнитура от ябълки и червено зеле или картофени кнедли.


Приготвяне

    1

Главата целина се измива добре с помощта на четка и се отцежда. Обелва се и се издълбава в горната четвърт, като се оставя ръб с дебелина около 2 см. Остатъците от целината се варят в подсолена вода с оцет за 10-15 минути и се отцеждат.

    2

Лукът и чесънът се обелват и нарязват на ситно. Тофуто се настъргва, розмаринът се измива, отцежда се, листенцата се нарязват на ситно.

    3

Тофуто се запържва в тиган със супена лъжица слънчогледово олио за 2-3 минути, добавят се половината от нарязаните лук и чесън и се задушава за 1-2 минути. Подправя се с розмарин, червен пипер, сол и черен пипер и се оставя настрана.

    4

Бадемите се нарязват на едри парчета и се запичат в тенджера до златистокафяво, добавя се просото, деглазират се с бульона и всичко се готви за още около 15 минути, докато просото омекне.

    5

Фурната се загрява предварително на 180°С с вентилатор.

    6

Тофуто се смесва с просото и горчицата. Сместа се изсипва в целината и леко се притиска, пече се във фурната за 25 минути.

    7

Листата спанак се измиват и отцеждат, накъсват се на хапки. Останалите кубчета лук и чесън се задушават в останалото масло, докато станат прозрачни, добавя се спанакът и се всичко се задушава за още една минута. Когато е готов, спанакът се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче.

    8

Приготвя се крем с останалите резени целина. Те се пасират с ръчен пасатор, докато станат на пюре и се подправят със сол и черен пипер.

    9

Печената целина се изважда от фурната, украсява с боровинки и розмарин и се сервира със спанак и крем от целина.