Печени чушки в пикантен доматен сос с печени лешници
Продукти (4 порции)
12 бр. | червени чушки |
4 скилидки | чесън |
100 мл | оцет |
100 мл | маслиново масло |
20 г | копър |
20 г | пресен лук |
10 г | магданоз |
3 малки консерви | белени домати |
1 /2 | морков |
1 /2 глава | лук |
60 г | лешници |
2 г | самардала |
2 г | сол |
черен пипер |
Приготвяне
- 1
Чушките се изпичат, след което се поставят в купа, осоляват се и се задушават с помощта на фолио. След това се обелват и почистват от семките.
- 2
За доматеният сос на кубчета се нарязват лукът и морковите. Към тях се прибавя смачканият чесън и зеленчуците се запържват в маслиново масло. Добавят се доматите и се готвят за около 20-30 минути. Ако е нужно, се добавя захар, овкусява се със сол и черен пипер.
- 3
Готовият доматен сос се пасира като към него се добавя малко маслиново масло.
- 4
Лешниците се натрошават и запичат на тиганче до златисто. Овкусяват се със самардала и малко черен пипер.
- 5
В тиган се запържва чесън, нарязан на филийки, и ситно нарязаният пресен лук. Добавя се оцет и се готви докато половината смес не изври. Добавят се чушките и доматеният сос, овкусява се с черен пипер. Накрая се добавя малко нарязан копър и магданоз.
- 6
Чушките се подреждат в чиния, върху тях се сипва от соса и се завършва с печени лешници, малко маслиново масло и пресни подправки.