Печено пиле с алабаш и сладък картоф
Продукти (2 порции)
1 | ябълка |
1 голяма глава | лук |
1 малко | пиле (600 г) |
3 с.л. | олио |
1 глава | алабаш |
200 г | сладък картоф |
1 малка | люта чушка |
200 мл | пилешки бульон |
3 с.л. | сметана |
1-2 ч.л. | доматена паста |
1 ч.л. | мед |
2-3 щипки | индийско орехче |
няколко листенца | майорана |
лют червен пипер | |
сладък червен пипер | |
сол | |
черен пипер |
Приготвяне
- 1
Ябълката се измива, разрязва на четвъртини и почиства от семките. Лукът се обелва и заедно с ябълката се нарязва на едри парчета, които се овкусяват със сол и черен пипер.
- 2
Пилето се измива, подсушава и напълва с ябълковата смес. Към две супени лъжици олио се прибавя сол, черен и червен пипер. Разбърква се добре и с готовата смес се намазва пилето отвън, след което то се пече 50-60 минути в предварително загрята на 160° C фурна.
- 3
Алабашът и сладкият картоф се обелват, измиват и нарязват на кубчета 2 на 2 сантиметра. Останалото олио се загрява, добавят се кубчетата алабаш и сладък картоф, които се пържат 15-20 минути.
- 4
Лютата чушка се измива, разполовява, почиства от семките и нарязва на ивици. Бульонът и сметаната се загряват до кипване, добавя се лютата чушка и се вари още пет минути.
- 5
Сосът се овкусява с доматената паста, мед, индийско орехче, сол и черен пипер. Запържената смес от сладък картоф и алабаш се овкусява с майорана, сол и пипер.
- 6
Печеното пиле се сервира с кубчетата алабаш и сладък картоф.