Пикантен ориз с домати и нахут
Продукти (2 Порция)
150 г | ориз басмати |
сол на вкус | |
125 г | чери домати |
1 бр. | чили |
1 бр. | патладжан |
1 скилидка | чесън |
1 бр. | лайм |
маслиново масло | |
120 г | нахут |
1 ч. л. | кимион |
150 мл | пасирани домати |
Приготвяне
- 1
Пригответе ориза в подсолена вода според указанията върху опаковката.Измийте доматите, лютата чушка и патладжана и ги подсушете. Разполовете доматите и нарежете лютата чушка (чили) на ситни колелца. Разполовете патладжаните, нарежете ги на филийки и ги посолете. Обелете и нарежете на ситно чесъна и изстискайте лайма.Подсушете патладжаните и ги запържете в маслиново масло за около 5 минути. Отцедете нахута, добавете го към патладжаните заедно с ориза, чилито, чесъна и кимиона и пържете още 2 минути.Добавете доматеното пюре и чери доматите и загрейте за 3 до 5 минути, като разбърквате от време на време. Овкусете ориза в тигана със сок от лайм, сол и черен пипер.При желание добавете листа от бейби спанак и сервирайте с кисело мляко.