Пикантни пържени калмари
Продукти (4 порции)
500 г | калмари |
200 г | кисело мляко |
200 г | брашно |
2 | яйца |
1 /2 | лимон |
2 скилидки | чесън |
1 с.л. | сос Срирача |
1 ч.л. | пушен червен пипер |
сол и черен пипер на вкус | |
олио за пържене на маслена баня |
за соса:
200 г | майонеза |
1 скилидка | чесън |
2 с.л. | соев сос |
1 ч.л. | лимонов сок |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Калмарите се измиват и почистват добре, след което тубите се режат на кръгчета, а пипалата – на две.
- 2
Киселото мляко се разбърква със стрития на паста чесън, лимоновия сок, соса Срирача, пушения червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
- 3
Калмарите се мариноват в сместа и се оставят за няколко часа в хладилник. След това се отцеждат от маринатата и се подсушават.
- 4
Яйцата се разбиват и постепенно към тях се прибавя брашното, като трябва да се получи гъста смес, която се овкусява със сол и черен пипер.
- 5
Калмарите се потапят в сместа и се пържат на маслена баня 2–3 минути. Изваждат се от мазнината и се поставят върху кухненска хартия, която да попие излишното.
- 6
Чесънът за соса се стрива на паста с малко сол и се разбърква с майонезата, лимоновия сок и соевия сос.
- 7
Калмарите се поднасят със соса.