Пилешки канелони с царевица в сос Аврора
Продукти (4 порции)
за тестото:
2 | яйца |
1 ч.ч. | брашно |
1 ч.ч. | прясно мляко |
1 /4 ч. л. | сол |
черен пипер на вкус | |
масло и брашно за тавата |
за плънката:
1 | яйце |
30 г | краве масло |
2 стръка | пресен лук |
1 кубче | пилешки бульон |
220 г | царевица |
2-3 щипки | майорана |
1/2 ч. л. ч ервен пипер | |
200 г | пилешки гърди |
за соса Аврора:
30 г | краве масло |
1 с. л. | брашно |
200 мл | прясно мляко |
1 с. л. | доматено пюре |
индийско орехче на вкус | |
сол и черен пипер на вкус | |
150 г | настърган кашкавал |
Приготвяне
- 1
Яйцата се разбиват с брашното и постепенно се добавя студеното прясно мляко. Сместа се посолява, поръсва се с черен пипер, разбърква се и се изсипва в предварително намаслена и набрашнена тава. Пече се около 10 минути на 140-150°С. След като се опече, се нарязва на еднакви правоъгълни парчета.
- 2
Нарязаният на кръгчета лук за плънката се запържва в предварително загрятото в тиган масло. Задушава се 30-40 секунди и се изсипва царевицата. Прибавя се кубчето пилешки бульон, след 1 минута се поръсва с майораната и червения пипер и се оттегля от котлона.
- 3
Пилешките гърди се сваряват, нарязват се на дребно и се смилат в кухненски робот. Прибавя се сместа от тигана и отново се разбива, така че да се получи пастет. Към него се добавя яйцето и се разбърква.
- 4
В едната част на тестените правоъгълници се поставя от готовата плънката и се навиват рулца. Така получените канелони се поставят в йенски съд.
- 5
Брашното за соса се запържва до златисто в малка тенджерка с предварително нагорещеното масло. Постепенно се налива студеното прясно мляко и се бърка, докато се получи гладка смес. Тогава се прибавя доматеното пюре и се поръсва с индийско орехче, сол и черен пипер. Оставя се да ври още 1-2 минути.
- 6
Сосът се излива върху наредените канелони. Отгоре се поръсва с настъргания кашкавал. Ястието се пече на 180°С, докато кашкавалът се зачерви.