Пилешко филе с ориз
Продукти (2 Порция)
200 г | ориз басмати |
350 г | пилешки гърди |
200 г | печурки |
1 глава | броколи |
1 глава | лук |
1 скилидка | чесън |
200 мл | бульон |
250 мл | сметана |
2 с. л. | олио |
мащерка | |
1 ч. л. | сладък червен пипер |
1 ч. л. | царевично нишесте |
0.5 връзка | пресен магданоз |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Месото се измива, подсушава се и се нарязва на ленти, напречно на мускулните влакна. Гъбите се почистват и нарязват. Броколито се нарязва на парчета с големината на хапка.Лукът и чесънът се обелват и нарязват.Мащерщата се измива, а листенцата се отделят. Магданозът също се измива и нарзява.Оризът се измива в сито. Оставя се да заври с 400 мл подсолена вода. Прецежда се, покрива се с вода и оставя да къкри на слаб огън за 10 минути. В края на готвенето тенджерата се отмества от котлона и се оставя ориза да набъбне в покритата тенджера за няколко минути.Междувременно олиото се загрява в тиган с незалепващо покритие. Месото се поръсва с червен пипер и се запържва от всички страни за четири минути, след което се изважда от тигана.Температурата се намалява леко. Добавя се лукът и чесънът в тигана и задушава, докато станат прозрачни.Добавете гъбите, броколито и мащерката и запържете за няколко минути.Залейте сместа от гъби и броколи със зеленчуковия бульон. Оставете да заври и добавете месото.Добавете овесената сметана.Разтворете кузу/нишестето в 2 супени лъжици студена вода и го добавете към соса. Оставете да къкри на умерен огън за няколко минути, докато зеленчуците се сварят. Овкусете със сол и черен пипер.Поднесете пилешките лентички с ориз и поръсете с магданоз.