Пиле с пюре от спанак
Продукти (8 порции)
1 | пиле |
1200 г | спанак |
2 с. л. | брашно |
7 с. л. | олио |
2 с. л. | прясно мляко |
сол на вкус |
за млечния сос:
3 с. л. | олио |
2 с. л. | брашно |
1 ч. ч. | прясно мляко |
4 | жълтъка |
100 г | кашкавал |
Приготвяне
- 1
Пилето се нарязва на порционни парчета и се сварява в подсолена вода.
- 2
Спанакът се почиства и се вари 5 минути в подсолена вода, изважда се, изплаква се със студена вода и след като се отцеди добре, се нарязва надребно.
- 3
Брашното се пържи за минута в олиото, разрежда се с прясното мляко, посолява се и сосът се вари 2–3 минути, като се разбива с тел. След това се размесва в дълбока купа с наситнения спанак.
- 4
Приготвя се млечният сос, като брашното се запържва в олиото за минута, разрежда се с прясното мляко и се кипва. Разбиват се жълтъците и към тях постепенно се налива кипналото мляко. Връща се в съда и се вари няколко минути, докато леко се сгъсти.
- 5
В тава се сипва спаначеното пюре, подреждат се парчетата пиле и всичко се залива с млечния сос. Ястието се поръсва с настъргания кашкавал и се запича за около 20 минути в загрята на 180 градуса във фурна.