Пиле със сос Бешамел
Продукти (2 порции)
500 г | пилешки пържоли от бут |
3 | моркова |
200 г | арпаджик (мариновани бейби лукчета) |
200 г | гъби |
2 | жълтъка |
3 скилидки | чесън |
500 мл | пилешки бульон |
3-4 стръка | мащерка |
1 /2 връзка | магданоз |
20 стръка | див лук |
сокът от 1/2 лимон | |
сол и черен пипер на вкус | |
олио за пържене |
за соса Бешамел:
500 мл | прясно мляко |
5 с.л. | краве маслo |
5 с.л. | брашно |
индийско орехче на вкус | |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Пилешкото се нарязва на парчета, овкусява се със сол и черен пипер, и се запържва в олио до златисто.
- 2
Млякото за соса се затопля в тенджера Маслото се сгорещява в касерола и към него се прибавя брашното. Запържва се до светлокафяво.
- 3
Когато млякото се стопли, при непрекъснато бъркане, се прибавя към брашното. Продължава да се бърка до сгъстяване на соса. Когато той е готов, се овкусява със сол и индийско орехче.
- 4
Морковите се нарязват на шайби, гъбите – на кубчета, а чесънът – на ситно. В друг съд се загрява олио и чесънът се запържва в него за минута. Добавят се морковите и гъбите. Овкусява се мащерка, сол и черен пипер. Прибавя се пилешкият бульон и се оставя да ври на умерен огън.
- 5
Когато зеленчуците омекнат се слага арпаджикът и се задушава още няколко минути. Зеленчуците се добавят към Бешамела при непрекъснато бъркане.
- 6
Жълтъците се разбиват с лимоновия сок. Към тях се сипва малко от Бешамела и се разбърква. После жълтъците се добавят към соса и отново се разбърква.
- 7
Пилето се смесва със соса, разбърква се и се сервира. Дивият лук и магданозът се наситняват и се поръсват върху ястието.