Пинца (Хърватски козунак)
Продукти (5 порции)
600 г | брашно |
170 г | захар |
150 г | краве масло (меко) |
90 г | заквасена сметана |
50 г | захаросани плодове |
40 г | стафиди |
150 мл (+за мазане) | топло прясно мляко |
40 мл | ром |
3 | яйца |
2 | жълтъка |
1 кубче | прясна мая |
1 с.л. | бурбонска ванилова захар |
кората от 1 лимон | |
кората от 1 портокал |
Приготвяне
- 1
Стафидите се накисват в рома. Брашното се смесва със захарта и бурбонската ванилова захар. Добавят се разтворената в млякото мая, сметаната, яйцата, единият жълтък, настърганите цитрусови кори, захаросаните плодове и отцедените стафиди.
- 2
Замесва се тесто и се оставя да втаса. Размесва се с маслото и се оставя да втаса повторно. След второто втасване тестото се разделя на пет топки и отново се оставя да втаса.
- 3
Топките се цепват на кръст и се мажат с разбит с мляко жълтък. След около 10 минути се слагат в предварително загрята на 180° C фурна с вентилатор и се пекат около 30 минути.
- 4
Докато са още горещи готовите козунаци се мажат отново с мляко и жълтък и се поръсват със захар.