Пица с моцарела и сос Алфредо
Продукти (8 парчета)
300 мл | топла вода |
1 /2 пакетче | суха мая |
1 ч.л. | мед |
420 г | брашно |
маслиново масло K-Classic | |
2 скилидки | чесън |
100 мл | готварска сметана |
50 г | краве маслo |
100 г | пармезан |
100 г | моцарела |
70 г | кашкавал |
сол | |
черен пипер | |
пресен босилек |
Приготвяне
- 1
В купа се наливат 300 мл топла вода, добавя се ½ пакетче суха мая и 1 ч.л. мед. Разбърква се и се оставя настрана за 5-10 минути, за да се активира маята.
- 2
Брашното се сипва в голяма купа заедно с 1 ч.л. сол. В средата се оформя кладенче, в което се сипва сместа с активираната мая. Разбърква се с лъжица или дървена бъркалка, докато брашното поеме течността. След това се меси с ръце докато се получи меко и разтегливо тесто. Тестото се оформя на топка, слага се в голяма купа и се намазва с 5 мл маслиново масло. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на стайна температура за около час, за да втаса тестото.
- 3
След като втаса, тестото се изважда от купата върху набрашнена повърхност и се омесва 3-4 пъти с ръце, след което се разточва на дебелина около половин сантиметър. Оставя се настрана докато се приготви плънката на пицата.
- 4
В загрят тиган се сипва 1 с.л. маслиново масло K-Classic и наситнените скилидки чесън. Готви се 30 секунди, след което се добавя готварската сметана. Разбърква се и се добавя маслото. Разбърква се отново с телена бъркалка и се овкусява със сол и черен пипер. Прибавя се пармезанът и се разбърква добре, докато пармезанът се разтопи и се получи гладка смес.
- 5
Сместа се изсипва върху разточеното тесто и се разпределя равномерно. Отгоре се поръсва с настърганите моцарела и кашкавал. Пицата се слага в предварително загрята на 250°C фурна и се пече 10-12 минути. Сервира се поръсена с пресен босилек.