Пица с пикантен салам и моцарела
Продукти (6 порции)
за пицата:
1 кг | брашно тип 00 (за пици) |
1 /2 пакетче | суха мая (5,5 г) |
1 ч. л. | захар |
25 г | сол |
500 мл | вода |
50 мл | зехтин |
500 г | сирене Моцарела за пици |
400 г | пикантен салам |
за соса:
400 г | домати на кубчета (от консерва) |
2 скилидки | чесън |
1 /2 глава | лук |
1 ч. л. | захар |
2 с. л. | зехтин |
1 /4 връзка | пресен риган |
5-6 листа | пресен босилек |
сол и черен пипер на вкус |
Съвет
-
Ако нямате плоча, може да изпечете пиците и в обикновена тава. Тези продукти са достатъчни за приготвянето на 6 пици с диаметър от 33 см.
Приготвяне
- 1
Маята се разтваря в малко от водата (трябва да е хладка). Добавят се захарта, солта и зехтинът и се разбърква. Налива се при останалата вода и след това в брашното (от него се оставят около 100 г за размесване и за плота).
- 2
Замесва се меко тесто, покрива се с фолио, за да не хваща кора и се оставя да втаса на топло за около 1 час. Лукът и чесънът за соса се нарязват на ситно и се запържват в зехтина.
- 3
Добавят се и доматите и се оставя на слаб огън, докато лукът омекне. Ако сосът е прекалено гъст, се сипва малко вода. Слага се захарта, дърпа се от котлона и се прибавят босилекът и риганът. Пасира се и се оставя да се охлади.
- 4
След като тестото е втасало се разделя на 6, оформят се топки, слагат се в тава с незалепващо покритие, поръсват се брашно и се оставят за 10 минути покрити с кърпа.
- 5
После всяка се разточва с ръце върху набрашнен плот, като по края се прави ръбче.
- 6
Всеки блат се намазва с доматен сос, отгоре се слага накъсана моцарела и най-отгоре салам. Слага се върху плоча, която предварително е нагрята на 250°С във фурната и се връща за печене.
- 7
Пече се докато стане хрупкава – около 15 минути. Така се изпичат и останалите пици.