Пица с рулца от раци и пушено сирене
Продукти (4 порции)
за тестото:
500 г | брашно |
1 пакетче | суха мая |
2 с. л. | олио |
220-250 мл | вода |
1 /4 ч. л. | сол |
1 /4 ч. л. | захар |
масло за намазване |
за соса:
2-3 скилидки | чесън |
1 с. л. | зехтин |
2 | зелени чушки |
2 с. л. | доматено пюре |
2 щипки | захар |
1 /4 ч. л. | сол |
1 /2 ч. л. | риган |
за топинга:
8 | ролца от раци |
200 г | пушено или топено сирене |
2-3 щипки | сух босилек |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява в купа и се смесва с маята, солта, захарта и олиото. Постепенно се налива водата и се омесва тесто, покрива се и се оставя да втаса за около 30 минути.
- 2
Чесънът се нарязва на ситно и за секунди се запържва в сгорещения зехтин. Веднага се добавят наситнените зелени чушки, доматеното пюре, солта, захарта и риганът. Разбърква се и се оставя на котлона за около 2-3 минути.
- 3
Втасалото тесто се разделя на две топки, разточва и се разпределя в намаслени тави с диаметър 26–30 см. Краищата на тестения кръг се изтеглят с пръсти и се оформя ръб с височина 1 пръст. Блатовете се намазват с готовия сос, отгоре се подреждат нарязаните на колелца рулца от раци, покриват се със сиренето, нарязано на филии и се поръсват с босилек. Пицата се пече 10-15 минути в сгорещена до 220-250°С фурна.