Пица с тиквички
Продукти (4 порции)
за тестото:
500 г | брашно |
1 /2 ч.ч. | хладка вода (220 мл) |
1 /2 пакетче | суха мая (30 г прясна) |
2 с. л. | зехтин |
2 щипки | сол |
зехтин за намазване |
за плънката:
300 г | кашкавал |
3 | тиквички |
1 ч. л. | риган |
за доматения сос:
1 /2 буркан | стерилизирани домати (400 г пресни) |
1 | зелена чушка |
2 стръка | чесън |
1 ч. л. | зехтин |
2-3 щипки | сол |
1 щипка | захар |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява, смесва се със солта, зехтина и маята, а в средата се оформя кладенче. Налива се водата и хубаво се омесва, докато се получи лепкаво тесто. Покрива се и се оставя да втасва 20-30 минути.
- 2
Втасалото тесто се премесва за кратко и след това се разстила в две тави (с диаметър 30 см), намазани със зехтин.
- 3
Тиквичките се нарязват на колелца и се варят 3-4 минути на пара или в подсолена вода. След това се изплакват със студена вода и се отцеждат.
- 4
Продуктите за доматения сос се пасират в подходящ съд. Полученият сос се сипва върху двата блата и равномерно се разпределя. След това се слага кашкавалът, нарязан на филийки, а върху него – тиквичките. Поръсват се с риган и се пекат около 15-20 минути в предварително заг ята на 220°С фурна.