Плодово агънце
Продукти (4 парчета)
250 г | масло |
200 г | захар |
1 с.л. | ванилова захар |
3 | яйца |
125 г | брашно |
125 г | царевично брашно |
2 ч.л. | бакпулвер |
100 мл | мътеница |
3-4 с.л. | лимонов сок |
1 /4 ч.л. | настъргана лимонова кора |
60 г | сушени кайсии |
2 с.л. | шамфъстък (ситно нарязан) |
масло за намазване на формата | |
150 г | пудра захар |
мини маршмелоу бонбони или цветни пръчици за украса |
Приготвяне
- 1
Маслото, захарта и ваниловата захар се разбиват. Отделно се разбиват и яйцата. Към тях се прибавят брашното и бакпулвер и се разбъркват заедно с мътеницата, добавя се и 1 супена лъжица лимонов сок. Кайсиите се нарязват на много ситно, овалват се в останалото брашно и се поръсват внимателно с шамфъстъците.
- 2
Тестото се слага в намазана с олио форма за печене Агънце. Пече се в предварително загрята фурна на 180° C (газова: 3, конвекционна фурна 160° С) до златистокафяво около 50-60 минути. След като се изпече агънцето се вади от формата и се оставя да изстине върху решетка.
- 3
За украсата на агънцето се използва останалият лимонов сок, смесен с пудрата захар. С получената смес се намазва цялото агънце така, че да могат да се залепят маршмелоу бонбоните или пръчиците. Оставя се да изсъхне и сервира.