Постни мекици
Продукти (8 парчета)
За тестото:
500 г | брашно |
1 ч.л. | суха мая |
1 ч.л. | захар |
олио за пържене на маслена баня | |
канела и пудра захар за поръсване |
За ябълковото пюре:
4 | зелени ябълки |
100 мл | тъмен ром |
50 г | тъмни стафиди |
50 г | мед |
Приготвяне
- 1
Маята се разтваря в 250 мл топла вода, заедно със захарта.
- 2
Пресипва се при брашното и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса в намазана с олио купа.
- 3
Ябълките се обелват, почистват се от семките и се режат на кубчета. Слагат се в касерола с рома, меда и стафидите и се готвят на слаб, огън под капак, докато омекнат и течността се изпари. Пюрират се, а ако пюрето е течно, се сгъстява на умерен огън.
- 4
От тестото се оформят 8 топки, намазват се с олио и се оставят да починат за 30 минути. Тестените топки се изтъняват с намазнени ръце, като в средата им се прави дупка.
- 5
В дълбок съд се загрява олио до 180° С. Мекиците се пържат на маслена баня до готовност и златист цвят.
- 6
Отцеждат се и се поръсват със смес от пудра захар и канела. Гарнират се с ябълковото пюре.