Прасковен пай
Продукти (6 порции)
за масленото тесто:
500 г | брашно |
3 с. л. | захар |
300 г | краве масло |
1 щипка | сол |
1 щипка | канела |
за плънката:
500 г | праскови |
200 мл | сладкарска сметана |
300 мл | прясно мляко |
3 | яйца |
2 с. л. | захар |
1 пакетче | шушулка ванилия |
Приготвяне
- 1
Брашното се изсипва в голяма купа и се смесва със захарта, солта и канелата. Прибавя се предварително нарязаното на кубчета и леко размекнато масло. Меси се енергично с ръце, като е желателно маслото да не се разтопява. Оформя се на топка и се слага в хладилник за около час.
- 2
Тестото се разстила в подходяща тавичка така, че да покрие и стените й. Дебелината на блата трябва да е около 0,5 см. Пече се в предварително сгорещена до 180°С фурна за около 15-20 минути и се изважда.
- 3
Яйцата се разбиват в купа, добавят се млякото, сметаната, захарта, ванилията и половината от прасковите, нарязани на кубчета. Останалите се режат на лодки и се оставят за украса. Сместа се сгъстява на водна баня около 10 минути, като непрекъснато се бърка.
- 4
Готовата плънка се разстила върху полуопеченото тесто. Отгоре се подреждат отделените за украса праскови и паят се пече около 20-25 минути в предварително сгорещена до 200°С фурна. Сервира се охладен.