Прасковен чийзкейк
Продукти (4 порции)
за блата:
150 г | обикновени бисквити |
100 г | краве масло |
2 с. л. | захар |
за крема:
500 г | крем сирене |
200 г | подсладено кондензирано мляко |
1 капсула | лимонова есенция |
1 пакетче | желатин |
за топинга:
500 г | праскови |
3 с.л. | захар |
1-2 с. л. | нишесте |
1 /2 ч. л. | канела |
1 щипка | индийско орехче |
1 /8 ч. л. | джинджифил |
Приготвяне
- 1
Бисквитите се слагат в блендер, поръсват се със захарта и се смилат на трохи. Постепенно се налива разтопеното масло, като продължава да се мели. Основата на форма с диаметър 24 см се покрива с алуминиево фолио. Отгоре се разпределя бисквитената смес, като се притиска добре така, че и по стените на формата да се получи ръб.
- 2
Желатинът се залива със студена вода (5 с.л. вода на 1 с.л. желатин), оставя се да набъбне и се разтваря на водна баня.
- 3
Крем сиренето и кондензираното мляко се смесват и се разбиват. Полученият крем се ароматизира с лимоновата есенция и в него се налива желатинът, като се разбърква.
- 4
Бисквитеният блат се покрива равномерно с крема и десертът се оставя в хладилник, за да се стегне.
- 5
Прасковите се нарязват на парчета, слагат се в малка тенджера, поръсват се със захарта и се ароматизират с джинджифила, индийското орехче и канелата. Загряват се за 1-2 минути и се добавя разтвореното във вода нишесте.
- 6
Когато топингът се уплътни, се дръпва от огъня, оставя се да се охлади и се нанася върху стегналия чийзкейк. Пръстенът на формата се маха, десертът се нарязва и се сервира.