Пуешки бутчета със зеле и пюре от сладки картофи и кестени
Продукти (8 порции)
8 | малки пуешки бутчета около 400 г |
2 глави | лук |
2 щипки | карамфил |
1 | дафинов лист |
сол | |
300 г | сладки картофи |
400 мл | бульон |
150 мл | топло прясно мляко с 1,5% масленост |
200 г | кестени |
прясно смлян черен пипер | |
2 щипки | смляно индийско орехче |
1 | зелка 1,2 кг |
3 с. л. | масло |
3 с. л. | брашно |
100 мл | сметана |
1-2 щипки | кимион |
1 /2 | червена люта чушка |
2 с. л. | нарязан магданоз |
Приготвяне
- 1
В деня преди сервиране бутчетата се измиват и подсушават. Лукът се обелва и нарязва. В голяма тенджера се налива 3 литра вода и се оставя на котлона за заври. След това се добавят бутчетата, както и лук, карамфил, дафинов лист плюс 1 супена лъжица сол и се оставя да къкри за около 80 минути. Бутчетата се вадят от тенджерата и се оставят да изстинат. Бульонът се прецежда през цедка. Сладките картофи се обелват, след което се нарязват на шайби и добавят към бульона. Оставят се да се сварят за около 20 минути. След това се пюрират заедно с кестените и млякото. Готовото пюре се овкусява със сол, пипер и индийско орехче. Зелето се измива и сварява в подсолена вода около8-10 минути, след което се охлажда в студена вода. За приготвянето на сос се разбиват 200 милилитра бульон, една лъжица олио/масло, брашно и сметана. Готовият сос се овкусява със сол, пипер и индийско орехче, след което се оставя да се охлади.
- 2
В деня на сервирането бутчетата се осоляват и подправят с черен пипер, след което се слагат в тава и се пекат в предварително загрята фурна на 200° С (конвекционна фурна: 180° C) за около 35 минути до получаване на хрупкава коричка. Лютата чушка се разрязва на две по дължина, измива се, след което се нарязва на ситно. Пюрето се претопля, сосът се слага в голям тиган, към него се добавя и зелето и се вари. Овкусява се със сол и се поръсва с магданоз. Останалото масло се разтопява в тиган до златистокафяво и се прибавя чушката. Пуешките бутчета се заливат с готовия сос и овкусеното масло. Сервират се в чиния заедно с пюрето и зелето.