Пуешко филе с доматен сос и маслини
Продукти (4 порции)
800 г | пуешко филе |
50 мл | бяло вино |
120 г | топено сирене |
2 с. л. | олио |
4 стръка | босилек |
за соса:
150 г | арпаджик |
100 г | доматено пюре |
100 г | черни маслини (без костилки) |
2 с. л. | олио |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Пуешките филета се слагат в намазнена с олиото тавичка, сипва се бялото вино, долива се 1 ч. ч. вода, покрива се с алуминиево фолио и се запича 20 минути на 180°С. Малко преди да са напълно готови, пуешките филета се изваждат и се покриват с нарязаното на шайби с дебелина 1 см топено сирене.
- 2
Запича се отново, докато сиренето се разтопи и хване лека коричка.
- 3
Сосът се приготвя, като арпаджикът се изчиства и се задушава в тиган с нагорещеното олио и малко вода, за да омекне. Добавят се доматеното пюре, нарязаните на кръгчета маслини и сосът се оставя да ври, докато се сгъсти. Подправя се със сол и черен пипер.
- 4
Сервира се, като във всяка чиния се слага от соса, а върху него се поставя пуешко филе и стрък босилек.