Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Пълнена пуйка с кестени

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (8 порции)

1 пуйка (3–3,5 кг)
800 г кестени
50 г краве масло
1 глава лук
2 стръка целина
100 г стафиди
1 ч. л. сол

за глазурата:

сокът от 1 портокал
1 ч. л. мащерка
1 ч. л. мед

Приготвяне

    1

Кестените се измиват, заливат се със студена вода и след като кипне, се варят 30 минути. Щом изстинат, се обелват и се нарязват на парченца.

    2

Нарязаният на дребно лук се запържва за минута в маслото. Добавя се ситно нарязаната целина, след около минута се слагат стафидите и кестените и се посолява. Наливат се 4–5 с. л. вода и се изчаква да кипне и да се поизпари.

    3

Пуйката се посолява отвътре и отвън, пълни с плънката и се зашива с конец. При трътката има кожа, на която се прави разрез, така че в него да се пъхнат и двата крака. По този начин изпечената пуйка има по-приятен вид.

    4

В подходяща купичка се смесват портокаловият сок, мащерката и медът и се разбъркват.

    5

Пуйката се пече 20 минути в намаслена тавичка при температура 220°С , след което температурата се намалява на 180°С и се налива 1 ч. ч. пилешки бульон. През 15 минути се изважда и се полива с него. Печеното продължава около 2 часа, като 30 минути преди края пуйката се намазва с портокаловата смес на 2–3 пъти, за да се получи приятна хрупкава сладка коричка.