Пълнена тиква с ориз и гъби
Продукти (4 порции)
2 | малки тикви „Цигулка“ |
80 мл | маслиново масло |
1 глава | лук |
100 г | глава целина |
100 г | кафяв ориз |
100 г | черен ориз |
800 мл | зеленчуков бульон |
1 | дафинов лист |
4 скилидки | чесън |
30 г | корен джинджифил |
200 г | кафяви печурки |
4 стръка | прясна мащерка |
100 г | червено зеле |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Тиквите се измиват, разполовяват се, почистват се и се поставят в тава, с разреза нагоре. Заливат се с 20 мл от маслиновото масло, овкусяват се със сол и черен пипер и се пекат в загрята на 200 °С фурна с вентилатор, до готовност – около 40 минути. След това се изваждат и се издълбават.
- 2
Лукът и целината се нарязват на ситно и се запържват в 30 мл от маслиновото масло. Добавят се двата вида ориз, бульонът и дафиновият лист. Готви се под капак до готовност – около 25 – 30 минути.
- 3
Чесънът и джинджифилът се наситняват и се запържват в 20 мл от маслиновото масло. Добавят се гъбите, предварително почистени и нарязани на тънко. Щом се позапържат, се прибавят мащерката и зелето, нарязано на тънко. Готви се, докато омекне.
- 4
В купа се смесват оризът, издълбаната част от тиквата и гъбената смес и се овкусява със сол и черен пипер.
- 5
Тиквите се пълнят с получената смес и се пекат 15 минути в загрята на 200 °С фурна, с вентилатор.